Κυριακή 18 Απριλίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΑΣ

 Πώς σκεφτήκατε να ασχοληθείτε με την τοπική αυτοδιοίκηση, από πότε έχει αρχίσει η θητεία σας σαν δήμαρχος;

 Άρχισε το 2003. Είχα ασχοληθεί ξανά όταν ήμουν νέος. Το 1975 μετά την πτώση της δικτατορίας είχα κατέβει δημοτικός σύμβουλος και ήμουν πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου μέχρι το 1981 που εκλέχτηκα βουλευτής.


 Ποια κτήρια που αφορούν την εκπαίδευση δηλαδή δημοτικά γυμνάσια λύκεια έγιναν κατά την διάρκεια της θητεία σας στην περιοχή μας και ποια άλλα προγραμματίζετε για το άμεσο μέλλον;
 Το κύριο, το βασικό είναι ότι όλα τα δημοτικά σχολεία έγιναν ολοήμερα. Επιπλέον φτιάξαμε αίθουσες πολλαπλών χρήσεων σε τέσσερα σχολεία , γίνεται συντήρηση των σχολείων, φτιάξαμε ένα κλειστό γυμναστήριο στο σχολικό συγκρότημα της Κάλβου.



 Λέγατε τόσα χρόνια ότι θα φτιαχτεί το νέο κτήριο του σχολικού συγκροτήματος 11ου 15ου γιατί άργησε τόσο;


 Η προσπάθεια άρχισε από την προηγούμενη θητεία μας που πετύχαμε και υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση με τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων αλλά καθυστέρησε η έκδοση της οικοδομικής άδειας 2,5 χρόνια, γιατί οι παλιές κατασκευές που υπάρχουν στο συγκρότημα ήταν χωρίς άδεια της πολεοδομίας και επίσης τα δημόσια κτήρια έχουν άλλες προδιαγραφές από την πολεοδομία. Μας καθυστέρησε και η γραφειοκρατία.


 Γιατί το κτήριο δεν άρχισε να φτιάχνεται από το καλοκαίρι;


 Υπάρχει μια διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί. Να γίνει η δημοπρασία, να βρεθεί ο εργολάβος, να εγκριθεί από την περιφέρεια η δημοπρασία, να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, γιατί το κόστος του έργου ξεπερνάει το 1.000.000€. Όταν τηρήθηκαν όλα και είμαστε έτοιμοι από τον νόμο, ο εργολάβος ξεκίνησε.



 Πιστεύετε ότι είναι καλό που το κτήριο κτίζεται κατά τη διάρκεια σχολικής περιόδου;


 Η σχολική περίοδος διαρκεί 9 μήνες και ένα τέτοιο έργο δεν θα μπορούσε να κτιστεί μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ούτε θα μπορούσε να κτίζετε κάθε καλοκαίρι και για οκτώ χρόνια να υπάρχει γιαπί στο σχολείο. Όταν βελτιώνεις, νομίζω ότι είναι μια θυσία που πρέπει να την κάνεις και βέβαια λαμβάνοντας και τα μέτρα εκείνα που απαιτούνται ώστε να ενοχλεί όσο το δυνατό λιγότερο.


 Εμείς σαν παιδιά του δημοτικού σχολείου χρειαζόμαστε καλύτερους και προσεγμένους χώρους πλατείες, γήπεδα, παιδικές χαρές, τι σκέφτεστε να κάνετε σχετικά με αυτό;


 Η Νέα Ιωνία είναι μια πόλη που δημιουργήθηκε για να κατοικήσουν 16.000 πρόσφυγες και βρέθηκε με 116.000 κατοίκους. Η πρωταρχική ανάγκη ήταν να βρεθεί ένα σπίτι, ένα κεραμίδι για τους πρόσφυγες και εξαντλήθηκαν όλα με το χτίσιμο και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει μια χωροταξική μελέτη, ένα σχέδιο πόλης και να αναζητάμε σήμερα χώρους ελεύθερους για πλατείες και γήπεδα. Ούτε για πλατείες είχε προβλεφθεί. Υπάρχουν όμως στην περιοχή σας και το γήπεδο της Νέας Ιωνίας και η πλατεία Τσαλδάρη, αλλά στο κέντρο την Νέας Ιωνίας είναι δύσκολο να βρεθούν τώρα χώροι ελεύθεροι. Πάντα προσπαθούμε να απαλλοτριώσουμε εκτάσεις για σχολεία, πλατείες, χώρους πρασίνου, αλλά είναι δύσκολο με τις αποζημιώσεις και τα δικαστήρια που προσφεύγουν αυτοί που έχουν τις εκτάσεις. Θέλουμε να κάνουμε ένα κλειστό γυμναστήριο, αλλά δεν υπάρχει χώρος να το κάνουμε. Είναι οι συνέπειες ενός προσφυγικού συνοικισμού.


 Επαρκούν οι χώροι πρασίνου που είναι οι πνεύμονες της πόλης; Έχετε κάποιο σχέδιο για να αυξηθούν; Θα μπορούσαν να γίνουν κάποια έργα για να αναδειχτεί το πράσινο στο τρίγωνο Βεΐκου, Ομορφοκλησσιάς, Δερμιδεσίου; Ένα έργο σαν και αυτό θα ομόρφαινε πολύ την γειτονιά μας. Εκεί έχει πεύκα, όπως ξέρετε ,δίπλα στο σχολείο. Χτες το πρωί κάναμε δεντροφύτευση από την πάνω μεριά, φυτέψαμε 1.000 δέντρα. Η επόμενη κίνηση είναι να ανοίξουμε άλλους 1000 λάκκους και να συζητήσουμε, να συνεννοηθούμε με τα σχολεία, όταν θα καλυτερέψει ο καιρός, ώστε κάθε μέρα να φυτεύει το κάθε σχολείο ένα αριθμό δέντρων στα πλαίσια μια εκδρομής. Το θέμα του πρασίνου των ελεύθερων χώρων είναι συνάρτηση της κατάστασης και της διαθεσιμότητας της πόλης. Έχεις οικόπεδα φυτεύεις, δεν έχεις πρέπει να πάρεις κτισμένα και να τα γκρεμίσεις. Αυτό όμως είναι δύσκολο. Σήμερα στην Νέα Ιωνία έχουμε γύρω στις 50 πλατείες και χώρους πρασίνου και φυσικά δεν φτάνουν, υπάρχουν ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν 20% 30% πράσινο, αλλά παλεύουμε πάντα μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας.

 Είναι στην πρόθεσή σας να φτιάξετε ποδηλατοδρόμιο στην περιοχή μας;

 Όχι που το κάνουμε; Αν εννοείς ποδηλατοδρόμους, υπήρχε μια πρόταση, έγινε μια συζήτηση πέρσι για μια μελέτη ποδηλατοδρόμου που θα ξεκινάει από την Κηφισιά και θα φτάνει στο Πειραιά και θα περνούσε από την Νέα Ιωνία, αλλά δεν υπήρχε συνέχεια από τον αρχιτέκτονα του έργου. Ποδηλατοδρόμος σημαίνει ένα κλειστό δίκτυο με ειδικές προδιαγραφές. Οι μέχρι τώρα προτάσεις που έχουν γίνει για την πόλη μας δεν είναι εφαρμόσιμες.


 …..η περιοχή του Βεΐκου σε παιδικές χαρές όπως και το άλσος του Γαλατσίου;
 Όχι, δεν μπορεί, γιατί είναι χαρακτηρισμένη δασική περιοχή και δεν επιτρέπονται τέτοιες χρήσεις. Θα θέλαμε τα αστικά δάση να είναι άλση για τους κατοίκους, να τα επισκέπτονται οι κάτοικοι και να έχουν τις απαραίτητες υποδομές. Όταν ζητήσαμε από το δασαρχείο να ελέγχουμε την πρόσβαση στο δάσος Βεΐκου δημιουργώντας μια κεντρική είσοδο, ώστε να αποφύγουμε την ρίψη μπαζών από διάφορους ανεύθυνους εργολάβους, είχαμε αρνητική απάντηση και το μόνο που κάνουμε είναι να οργανώνουμε επιχειρήσεις μεταφοράς αυτών των μπαζών από την περιοχή, ξοδεύοντας χρόνο και χρήματα. Έχουμε φτιάξει με τους δήμους του Γαλατσίου, της Φιλοθέης και του Ψυχικού ένα σύνδεσμο για να διαμορφωθεί το δάσος ως περιαστικό, να υπάρχει οργάνωση, να υπάρχουν φύλακες, να είναι καθαρό, προσπελάσιμο στον κάθε κάτοικο. Του Γαλατσίου δεν είχε χαρακτηριστεί δάσος εκείνη την εποχή για αυτό και έγιναν αυτά τα έργα. Σε μας δεν μπορεί να μπει ούτε ταμπέλα. Προσπαθούμε πάντα να το κρατάμε καθαρό. Κάνουμε τώρα την δεντροφύτευση με την συμμετοχή των κατοίκων που ήταν σημαντική, αν αναλογιστούμε τις καιρικές συνθήκες της μέρας της δεντροφύτευσης.


 Είναι στις προβλέψεις σας να δημιουργηθεί κολυμβητήριο;
 Όχι δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε κολυμβητήριο, δίπλα είναι το Ολυμπιακό κολυμβητήριο. Στις προθέσεις μας είναι ένα νέο κλειστό γυμναστήριο. Υπάρχει ένα στα Πευκάκια, ένα στο συγκρότημα της Κάλβου και έχουμε σκοπό να δημιουργήσουμε ένα ακόμα κλειστό γυμναστήριο. Στην Αθήνα έχουμε 52 δήμους, δεν είναι ανάγκη να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε μια πόλη, όπως η Κοζάνη, τα Γρεβενά. Όταν υπάρχει δίπλα μας κολυμβητήριο, μπορούμε να πηγαίνουμε εκεί. Δεν είναι ότι δεν θα ήθελα να είχαμε και κολυμβητήριο, αλλά προσπαθούμε να ιεραρχούμε τις ανάγκες της πόλης μας, να θέτουμε προτεραιότητες και να μην επιβαρύνουμε τους δημότες της πόλης μας με το κόστος κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης ενός κολυμβητηρίου, όταν υπάρχουν άλλες προτεραιότητες στις ανάγκες μας και η πρόσβαση στο Ολυμπιακό κολυμβητήριο είναι εύκολη και γρήγορη.


 Τι θα κάνετε για τα μικρά και βρώμικα πεζοδρόμια και τα αυτοκίνητα που παρκάρουν πάνω τους;

 Τα βρώμικα πεζοδρόμια είναι ευθύνη των κατοίκων, ο δήμος έχει την ευθύνη της καθαριότητας από το ρείθρο και κάτω στο δρόμο. Ο Δήμος διαθέτει για αυτό αυτοκίνητα σκούπες και οδοκαθαριστές. Αλλά και όταν είναι στις προθέσεις μας να φροντίσουμε την καθαριότητα των πεζοδρομίων είναι τέτοια η κατάσταση με τα σταθμευμένα αυτοκίνητα που είναι αδύνατο να γίνει. Για τα αυτοκίνητα που παρκάρουν στο πεζοδρόμιο στέλνουμε την δημοτική αστυνομία και βάζει κλήσεις, δεν μπορούμε να κάνουμε και τίποτε άλλο. Αλλά δεν το κάνουμε σε όλη την Νέα Ιωνία. Ειδικά στις γειτονιές, αν μπει η δημοτική αστυνομία θα φάει κλήσεις όλη η πόλη. Προσπαθούμε τουλάχιστον στους κεντρικούς δρόμους να μην σταθμεύουν τροχοφόρα στα πεζοδρόμια και να μην εμποδίζεται η συγκοινωνία. Πρέπει όμως όλοι να σεβόμαστε το περιβάλλον και το γείτονά μας, να υπάρχει μια συνεργασία του Δήμου με τους δημότες, αλλιώς δεν γίνεται δουλειά με πειθαρχικά και αστυνομικά μέτρα.


 Κάποιοι κάτοικοι χρησιμοποιώντας διάφορα αντικείμενα καρέκλες πχ καταλαμβάνουν μπροστά στο σπίτι τους θέσεις στάθμευσης

 Απαγορεύεται, πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να καταγγέλλουμε τις παραβάσεις. Στο εξωτερικό δεν είσαι καταδότης, όταν υποστηρίζεις την κοινωνία, όταν αναφέρεις ότι ο «απέναντι» πετάει σκουπίδια οικοδομής, μπάζα στον κάδο, πράγμα που απαγορεύεται, γιατί ο κάδος είναι ιδιοκτησία όλων μας, με δικά μας χρήματα αγοράστηκε και θα καταστραφεί με την λάθος χρήση, τότε είσαι συνεπής πολίτης. Πρώτα από όλα πρέπει να σέβεσαι τον διπλανό σου. Τα σκουπίδια να τα πετάς στον κάδο. Όταν τα πετάς έξω ρυπαίνεις και ενοχλείς τον διπλανό σου


 Θα βάλετε κάδους ανακύκλωσης στο σχολείο μας;
 Υπάρχουν έξω από το σχολείο σας. Μέσα στο σχολείο θα υπήρχε δυσκολία πρόσβασης του φορτηγού να παραλάβει τον κάδο. Οφείλω να σας πω και να σας συγχαρώ στο εξής. Σήμερα η Νέα Ιωνία έχει από τις πιο επιτυχημένες ανακυκλώσεις, είμαστε πάνω από τον μέσο όρο, τους έχουμε εκπλήξει. Τα βαρέα αντικείμενα που βρίσκονται στα πεζοδρόμια με ένα τηλεφώνημα έχουν μαζευτεί σε δυο ώρες. Μας έχουν κάνει εύφημο μνεία, μας έδωσαν και άλλο απορριμματοφόρο. Η δική μου γενιά δεν είμαστε εξοικειωμένοι με την ανακύκλωση και όταν έγινα δήμαρχος, πρώτη προτεραιότητα ήταν μια καθαρή πόλη, να μαζευτούν τα σκουπίδια και το πετύχαμε. Η ανακύκλωση στη συνείδησή μου ερχόταν πίσω κάθε φορά. Όμως στις συχνές μας συναντήσεις με τα παιδιά, έθεταν το θέμα ανακύκλωσης. Πήγα σε δημοτικά και υπήρχαν ομάδες περιβαλλοντικές και είπαμε τότε ότι στα σχολεία υπάρχει κίνημα ανακύκλωσης και μπράβο στους δασκάλους και πρέπει να το υποστηρίξουμε και να το αξιοποιήσουμε. Ξεκινήσαμε λοιπόν από τα σχολεία, αφού ξέραμε ότι ήταν εξασφαλισμένη η επιτυχία. Η ανακύκλωση στην Νέα Ιωνία ξεκίνησε από τα παιδιά, από τα σχολεία και συγχαρητήρια στους δασκάλους γιατί δεν είδα σχολείο που να μην είχε φτιάξει περιβαλλοντική ομάδα.


 Θα τοποθετηθούν σαμαράκια στο δρόμο κοντά στο σχολείο μας; Δεν μπορούμε να το κάνουμε γιατί απαγορεύεται, αλλά για τα σχολεία υπάρχει το πρόγραμμα πράσινη πόλη που προβλέπει όλος ο περιβάλλοντας χώρος του σχολείου, οι γωνίες του, να ηπιοποιούνται με green corner κλπ ώστε το σαμαράκι να περισσεύει. Οι γύρω δρόμοι του σχολείου να αποκτήσουν μεγαλύτερα πεζοδρόμια και ήπια κυκλοφορία χωρίς σαμαράκια όμως.


 Σας έχουν πάρει ξανά συνέντευξη από σχολείο κατά την διάρκεια της Δημαρχίας σας;
 Ναι

 Πώς σας φαίνεται η ιδέα μας να σας πάρουμε συνέντευξη;

 Πάρα πολύ καλή. Διότι δείχνει ότι σας απασχολούνε πράγματα, έχετε κοινωνική ευαισθησία και θέλετε απαντήσεις σε ερωτήσεις και βεβαίως ως δήμαρχος είναι καλό, όταν τίθενται θέματα να τα απαντάω, γιατί θα κρίνετε τα πράγματα με τις απαντήσεις που δίνονται και θα τις κουβεντιάσετε και με τους συμμαθητές σας. Η νέα γενιά είναι πολύ διαφορετική από την δική μας. Εσείς μπαίνετε στην ενημέρωση, έχετε δικαίωμα λόγου και αυτό είναι καλό, μου αρέσει. Η γνώση βγαίνει από την πληροφορία και χωρίς την γνώση σήμερα, δεν πας ένα βήμα μπρος. Αυτό που κάνετε εσείς το χαίρομαι, το ότι έχετε άποψη, ότι ρωτάτε, το ότι ενδιαφέρεστε να μάθετε. Έχετε το δικαίωμα να σκέφτεστε και δημιουργείτε στο μυαλό σας γνώση. Για αυτό σας συγχαίρω και σας εύχομαι πρόοδο και δουλεύετε, αξίζει τον κόπο, παιδιά, βελτιώστε τη ζωή σας και θα δώσετε κουράγιο και στους γονείς σας που κάνουνε θυσίες


 Να σας ευχαριστήσουμε για το χρόνο σας

 Ο χρόνος μου για αυτά τα παιδιά είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω και αν αυτό που έκανα έχει κάποια αξία τότε νιώθω πολύ καλά, γιατί αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον, αν ενδιαφερόμαστε για τον τόπο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: